Ako rozpoznať, že už máte na aute opotrebované tlmiče?

Makawiel

Návštevy servisu sú pre každého majiteľa auta bežné. Intenzita týchto návštev a rozsah činností, ktoré sa pri nich na aute robia, záležia od jeho stavu, ale minimálne kvôli výmene oleja každý navštevuje servis raz ročne.

Prečo to s tlmičmi nie je úplne jednoduché?

Okrem pravidelných servisných úkonov časom prídu aj tie, ktoré sa vykonávajú v prípade prílišného opotrebovania konkrétnych autodielov. V takýchto prípadoch platí, že čím skôr odhalíte takýto problém a navštívite servis, tým lepšie. Napríklad s tlmičmi to však nie je také jednoduché.

Tlmiče v aute neslúžia len na to, aby bola jazda dostatočne komfortná, ale priamo vplývajú aj na bezpečnosť. Od ich stavu závisí tak schopnosť auta bezpečne zabrzdiť a tiež jeho správanie sa v rôznych situáciách. Pri jazde s príliš opotrebovanými tlmičmi sa dokonca znižuje účinnosť bezpečnostných systémov ako ABS, či ESP.

Ako sme však povedali, s tlmičmi to nie je jednoduché. Prečo? Za normálnych okolností sa totiž opotrebúvajú postupne, čo znamená, že si na to opotrebovanie podvedome zvykáte. Nie nadarmo sa hovorí, že odhaliť opotrebované tlmiče je jednoduchšie na cudzom vozidle ako na svojom vlastnom.

Čo vám odhalí opotrebované tlmiče?

Aj keď odhaliť poškodené tlmiče je ťažké, nie je to nemožné. Čo si teda všímať? V prvom rade neobvyklé zvuky. Opotrebované tlmiče sa prejavujú zreteľným praskaním, ktoré je intenzívnejšie pri prejazde cez retardéry a iné nerovnosti. Ak takéto zvuky počujete na vašom aute, rozhodne si dajte tlmiče skontrolovať.

Taktiež je možné opotrebovanie tlmičov spozorovať aj na správaní sa auta počas jazdy. Medzi takéto prejavy patria nebezpečné nakláňanie auta v ostrých zákrutách, vychyľovanie sa z jazdnej stopy smerom k vonkajšku zákruty, prešmykovanie kolies pri zrýchľovaní a tiež neprirodzené chvenie, či vibrácie volantu.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: happycreator / Stock.adobe.com

Next Post

Poruchy práčok, ktoré sa nevyhýbajú ani tým novším

Aj keď sú moderné práčky podstatne spoľahlivejšie ako ich predchodkyne, neznamená to, že sa vám nová práčka nikdy nepokazí. Pozrime sa preto na niektoré z najčastejších porúch práčok, ktoré sa týkajú aj novších modelov. Nevypúšťanie alebo nenapúšťanie vody Takouto poruchou je aj situácia, keď práčka nevypúšťa vodu. Často to býva […]

Pozrite tiež